1. Padu is gek - M. Diekmann / Opdracht: Spreekwoorden
Uit de module: Jeugdliteratuur
Recensie
Padu, een elfjarige jongen, woont op Curaçao bij zijn grootouders. Hij wordt vaak geplaagd en voor gek verklaard door de andere kinderen, behalve door zijn buurmeisje. Wanneer het weer eens zover is en hij de schuld krijgt, neemt hij het niet langer meer. Met behulp van zijn buurmeisje weert hij zich en wel zodanig dat ze voortaan anders tegen hem aankijken. Goed weergegeven is de ontwikkeling van een eenzame, dromerige jongen die zich het liefst terugtrekt in een oud scheepswrak. Hij mist zijn ouders, die elders wonen en werken, maar weet uiteindelijk voor zichzelf op te komen. Enigszins gedateerd verhaal maar daarom niet minder leesbaar. (Biblion recensie, C.J.J.M. Post.)
2. Niet huilen bij de zee - R. Pieternella / Opdracht: Inlevingsvermogen
Uit de module: Jeugdliteratuur
Recensie
Misha, een vijftienjarig Curacao's meisje zit in de Mavo-eindexamenklas en is zwanger van haar vriend. Dit feit beinvloedt haar kijk op en beleving van seksualiteit. Het vormt eveneens haar mening omtrent haar rol binnen een man-vrouw relatie in de Curacaose samenleving. Het verhaal biedt veel informatie omtrent het gezinsleven op Curacao. De mooie natuurbeschrijvingen geven een goed beeld van het eiland. Erotische passages zijn realistisch beschreven. Het probleem, jeugdzwangerschap, is zeer herkenbaar voor pubers. De mogelijkheden voor hulpverlening zijn duidelijk en positief. Uitroepen in het Papiamento worden niet vertaald maar zijn in de context wel te begrijpen. (NBD|Biblion recensie, R. van der Zouwen-Pellegrim.)

3. Orkaan en Mayra - S. Garmers / Opdracht: Twaiku
Uit de module: Jeugdliteratuur
Recensie
In dit tweede boek over Mario Melands, bijgenaamd Orkaan, staat het ziek zijn en sterven van zijn oom Chitu centraal. De oude man stuurt zijn dochter Mayra, onbekend met zijn eigenlijke bedoeling naar Nederland om tot timmervrouw opgeleid te worden. Zij zou zijn bedrijf kunnen voortzetten. Alleen Orkaan en Chaja, dienstbode en minnares van Chitu zijn op de hoogte van het trieste gebeuren. Ontroerend boek. De gevoelens van Orkaan, die bij Chitu en Chaja meer begrip vindt dan bij zijn ouders, zijn zeer inleefbaar. Problematiek rond rassen- en sexe-diskriminatie, klasseverschil en onbeantwoorde liefde wordt reeel uitgewerkt. Boeiend voor 13 jaar e.o. (NBD|Biblion recensie, Naar gegevens van Irma Ybema)
4. Zuidstraat - D. Henriquez / Opdracht: Filmvergelijking
Uit de module: Caribische Literatuur
Recensie
Dit boek heet een roman te zijn. Maar dat is het niet. De negen hoofdstukken zijn in feite schetsen van het leven in Oranjestad, Aruba, op het eind van de jaren vijftig. De hoofdpersonen zijn de jongens Binchi en Alejandro, maar we maken ook kennis met hun familie, vrienden en kennissen, kortom met allen die de Zuidstraat bevolken. En dat is een mengelmoes van rassen, nationaliteiten, leeftijden, geloven en bijgeloven. Voor mensen die uit dat gebied afkomstig zijn, zal het allemaal zeer herkenbaar zijn, maar voor niet-ingewijden is het geheel nogal verwarrend en maakt het een bijzonder exotische indruk. De schrijver (Aruba, 1945) is leraar natuurkunde in Rotterdam en schreef enkele toneelstukken en een filmscenario. 'Zuidstraat' is zijn debuut als romanschrijver. Biblion recensie, Dr. R.L.J. Bromberg.)
5. De roep van de Troepiaal - J. Thonissen / Opdracht: Nieuwe Titel
Uit de module: Caribisch Literatuur
Recensie
Derde roman van de in Nederland geboren, sinds 1962 op Aruba wonende auteur. De hoofdpersoon (de ik-figuur) gaat terug naar zijn geboorte-eiland Aruba en komt terecht in een serie dramatische gebeurtenissen. Op de achtergrond spelen drugshandel en drugsgebruik een belangrijke rol. Tussen de bedrijven door probeert de hoofdpersoon zijn neefje, de drugsverslaafde Rocky, te overtuigen dat hij naar een kliniek moet om af te kicken. De lezer wordt meegevoerd in een maalstroom van snel op elkaar volgende gebeurtenissen. De gebeurtenissen stapelen zich zo op dat het geheel onwaarschijnlijk wordt, wat afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van dit boek. Vrij kleine druk. ( door: Walter Palm)
6. Dubbelspel - F.M. Arion / Opdracht: Gebeurtenis
Uit de module: Caribisch Literatuur
Recensie
Vier negers spelen hun zondagse spelletje domino: Manchi, de dagdromende, waanwijze deurwaarder, en Boeboe, de vriendelijke maar trouweloze taxichauffeur, tegen Janchi, de werker bij de Shell, en Chamon, de voorzichtige huizenbezittende "bovenwinder" van Saba, op Curaçao geïmporteerd. Langzaam aan blijkt dat het leven van de vier mannen met de stenen wordt uitgespeeld en aan het eind van het spel wordt de ene verliezer door een van de winnaars gedood, de andere verliezer pleegt zelfmoord. Als enige winnaar komt Janchi, half Boliviaan, uit de strijd en domineert dus. Symbolisch? Een beklemmend boek, maar ook vol humor; de taal staat duidelijk onder Engelse invloed. Bekendste roman van de Antilliaanse schrijver (1936). Paperback; normale druk. (Biblion recensie, Redactie)
7. De zomer van Alejandro Bulos - D. Henriquez / Opdracht: Foto collage
Uit de module: Caribisch Literatuur
Recensie
In dit boek zien we hoe Alejandro zich los maakt van zijn opvoeding, ouders en van het eiland waar hij altijd heeft gewoond. Zijn Amerikaanse vrouw is lang geleden met hun zoon teruggegaan naar Amerika. Het boek is een zoektocht om de leegte die op middelbare leeftijd dwingend wordt, op te vullen. Hij hoopt zijn zoon tegen te komen in Europa en stippelt een reis uit. Vlak voor zijn vertrek krijgt hij te horen dat hij een halfbroer heeft, verwekt bij een prostituée. Uiteindelijk leert Alejandro te accepteren wat het leven hem biedt en te genieten van het hier en nu in gezelschap van een mooie Italiaanse. Henriquez (1945) schrijft in een Zuid-Amerikaanse traditie. Feitelijke verhaallijnen hebben een symbolische vertaling. Een boek met een heel eigen plaats in de Antilliaanse literatuur.(Biblion recensie, Chitra Gajadin.)
8. Mosa's eiland - D. Correa / Opdracht: Interview
Uit de module: zelf gekozen
Recensie
Mosa, een dertienjarig meisje en zusje wonen bij haar oma op Aruba. Ze heeft het niet makkelijk: geldzorgen, gescheiden ouders, onbegrip bij haar familie, ze is te dik enz. Als ze haar problemen niet meer aankan vlucht ze naar een denkbeeldig eiland waar ze voor niemand bereikbaar is. Vlotgeschreven verhaal maar op taal en stijl is wel wat aan te merken. Mosa's problemen zijn voor tieners zeker herkenbaar maar de aangesneden onderwerpen worden niet uitgewerkt. De sfeer en denkbeelden uit het boek geven een onjuist beeld van het hedendaagse Aruba. De personen zijn niet geloofwaardig beschreven, bovendien komen de mannen er in alle gevallen slecht af. Door de "ik-vorm" en flash-backs is het een rommelig geheel geworden. Misschien voor meisjes vanaf 12 jaar. (NBD|Biblion recensie, Marijke van Dijk-Ouwenbroek)
9. Wonen in een glimlach - S. Garmers / Opdracht: Bedankmail
Uit de module: zelf gekozen
Recensie
Curacao / Pas geslaagd voor de Havo krijgt "Bibi met de glimlach" een baan bij Radio Willemstad. Als omroepster komt ze in kontakt met vele facetten van de Curacaose samenleving, bij het maken van haar eigen programma's. De wisselende, humoristische gebeurtenissen rondom de hoofdpersoon, waarin de moeder-dochterrelatie een rol speelt is herkenbaar voor Antillianen. Er is echter weinig diepgang, geen psychologische ontwikkeling van verhaalfiguren. Er is een spanningslijn met betrekking tot de liefde van een kollega. Het taalgebruik is wat gewild spontaan en pogingen tot humor blijven wat wrang. Vanaf ca. 13 jaar. (NBD|Biblion recensie, R. v.d. Zouwen-Pellegrim)

10. Mijn zuster de negerin - C. Debrot / Opdracht: Einde herschrijven
Uit de module: zelf gekozen
Recensie
Een dertigjarige man keert na een afwezigheid van veertien jaar terug naar zijn geboorteland, het eiland Curaçao. Hij komt er namelijk om - na de dood van zijn ouders - enkele zaken af te handelen. De invloed die het eiland toch nog op hem uitoefent, is echter te sterk, temeer als blijkt dat de negerin die hij bemint, zijn zuster is. Met deze novelle debuteerde de in 1902 op Curaçao geboren en in 1981 overleden auteur in 1935. In zijn werk tracht Debrot tot een synthese te komen tussen rationele en irrationele elementen en sluit daarmee aan bij moderne existentialisten en de filosoof Kierkegaard. Deze herdruk geeft op suggestieve wijze de indruk, die de hernieuwde kennismaking met het eiland op de hoofdpersoon maakt, weer. Vanwege de geringe omvang en de goede leesbaarheid zal dit boekje ook populair zijn bij middelbare scholieren. (Biblion recensie, Ans Corts.)
Maak jouw eigen website met JouwWeb